Waheeda Shadood  (1967) werd in Paramaribo geboren uit Guyanese ouders. Tot haar zeventiende groeide ze in Engelstalige Guyana op waarna zij het land verruilde voor Nederland en haar vader voor haar moeder. Na een propaedeuse Engels Taal en Letterkunde aan de RUL studeerde ze Personeel en Arbeid in Rotterdam. Er ging geen jaar voorbij dat ze niet aan het studeren was.  Ze volgde diverse opleidingen tot coach en storyteller. Elf jaar geleden stapte ze over van het HR-vak naar het coach-vak. Mensen helpen hun eigen (levens)verhaal te begrijpen, te omarmen en te vertellen. Zich bevrijden van alles wat hen tegenhoudt écht te leven. Een kunst die zij zelf van kinds af aan probeert te beheersen. 

Foto’s Marleen Sahetapy
Uitgeverij Jurgen Maas

Prijs:  21,99 inclusief  9% BTW exclusief verzendkosten.

8 beoordelingen voor Leven in Termijnen

 1. Karin van Eijk

  Als jong meisje neemt Waheeda, als oudste van het, gehalveerde gescheiden, gezin de zorgrol als vanzelfsprekend op zich. Je wilt haar het liefst meenemen naar een plek waar zij wel kind kan zijn. In haar jonge jaren zie je al haar levenskracht om de levensgebeurtenissen, die niet mals zijn, het hoofd te bieden. De ontsnapping naar de verhalen van haar oma en de liefde die zij voelt voor Guyana lijken te verzachten. Zij volgt noodgedwongen de innerlijke roep naar haar moeder, die haar als klein meisje verlaten heeft omdat zijzelf haar leven niet aankon. Deze roep brengt haar naar een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuw leven waar zij een nieuwe familie vond. Het meest ontroerend is dat haar zoon haar vertelt dat hij thuis is bij haar. De ultieme beloning van een roerig leven waarvoor zij een hoge prijs heeft betaald. De levensstrijd die ze nu voert is in handen van een warme liefdevolle familie, dat zij meer dan wat dan ook heeft verdiend. Wil je geïnspireerd worden om onder alle omstandigheden je eigen leven te leiden? Dan beveel ik je Leven in termijnen van harte aan. Recensie is aan de hand van het manuscript. Het boek verschijnt in september 2023.

 2. Henk Hofman

  Waheeda kan schrijven. Ik heb het manuscript gelezen en het heeft me van het begin tot het eind geboeid. Het is aangrijpend, ontroerend en inspirerend. Het vraagt veel van de lezer omdat het je confronteert met je eigen sterfelijkheid. Ik maak en buiging voor Waheeda en ben blij dat het manuscript wordt uitgegeven. Het verdient een grote schare aan lezers.

 3. Mabri

  Dankjewel Waheeda!

  Ik heb vandaag je boek in één ruk uitgelezen. Wat een bijzonder verhaal, wat een bijzonder leven, zo mooi vertelt.
  Je bent een moedige en mooie vrouw, om van te houden 😘

 4. Els Schrijvers (geverifieerde eigenaar)

  Lieve Waheeda,
  Wat een prachtig boek heb je geschreven. Je bent een woordkunstenaar en storyteller in één. Ik ben verbluft door jouw mooie manier van schrijven, maar ook door jouw manier van leven en aanvaarden van jouw ziekte. Na alles wat je hebt meegemaakt in je leven blijf je positief. Het was fijn om je te zien bij de presentatie van het boek. En goed om je snel weer te zien. Dikke kussen van Els

 5. Geesje Bluijssen

  WOW, wat ben ik ontzettend onder de indruk van het boek dat Waheeda Shadood heeft geschreven! Een prachtig boek over haar leven, (over)leven, over het in de ogen kijken van de dood, over intergenerationele patronen die worden doorbroken en over liefde voor het leven. Verdrietig en hoopvol tegelijk. Inspirerend. Ik kon niet stoppen met lezen. Het kostte mij mijn nachtrust maar het was het meer dan waard. Een echte aanrader!

 6. Gabriël van Berkum (geverifieerde eigenaar)

  Het is een prachtig boek, heen en weer switchend tussen het heden en het verleden met een ongelofelijke lichtheid geschreven, soms ook rauw en met abrupte sprongen. Waheeda laat in haar boek haar levenskunst zien, namelijk dat je ook in het zwartste scenario licht, lucht en leven kan brengen. En dan ook nog de opgedane kennis rondom haar ziekte kan delen met lotgenoten. Met dit boek doet zij een appél aan alle lezers om niets uit te stellen wat je vandaag kan doen, de regie te nemen over je leven ( en behandeling) en te helen, dat wat geheeld kan worden. Carpe Diem.

 7. Peter Beijer (geverifieerde eigenaar)

  Een indringende intieme page turner. Kippevel. Hoeveel tegenslag kan een mensen verdragen, maar Waheeda blijkt een heel sterke vrouw. Wat had ze wel niet kunnen bereiken als ze maar de helft van de tegenslag ondervonden had van wat haar werkelijk is overkomen. Hartverscheurend met een inkijkje in de Nederlandse ziekenhuizen wereld.

 8. Peter Kapitein

  Regelmatig krijg ik e-mails, whatsapps, belletjes met een verzoek om hulp of een vraag waar de beste behandeling voor een bepaald type kanker wordt gegeven. Ik ga daar altijd op in, omdat ik zelf de beste zorg heb gehad en ik dat terug wil geven. Er zijn in Nederland geen slechte ziekenhuizen, maar er zijn wel ziekenhuizen waar je beter behandeld wordt voor een bepaald type kanker dan in een ander ziekenhuis. Zo kwam ik via een oud-collega in contact met Waheeda Shadood. Waheeda heeft een sarcoom in haar baarmoeder met uitzaaiingen naar de longen. Dat is een slechte prognose. Waheeda zal niet genezen, maar met een goede behandeling heeft ze wel een goede kans dat ze met een goede kwaliteit van leven nog een poos heeft. Waheeda is overgestapt naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en wordt behandeld door professor Winette van der Graaf.

  Nu zult u zeggen; waarom geef jij al deze details over Waheeda bloot, dit is toch privé? Jazeker is dit privé en Waheeda deelt dit met de wereld via een indrukwekkend en goed geschreven boek: ‘Leven in termijnen’. Ze stuurde het me enkele weken geleden en ik las het deze week. Het is soms adembenemend, bij tijd en wijle beangstigend, maar het is altijd mooi. Je krijgt een inkijkje in haar leven voor de kanker. Dat beschrijft ze in de eerste hoofdstukken tot in detail. De relatie met haar moeder, met haar vader, het verloopt allemaal niet soepel. Het leven heeft haar al stevig bezocht en het is indrukwekkend hoe ze zo optimistisch en vrolijk in het leven staat en blijft staan.

  En dan ineens is daar een bultje en vermoeidheid. De diagnose is een leiomyosarcoom in haar baarmoeder. Uitzaaiingen naar de longen. Dit vindt plaats in een niet-academisch ziekenhuis en daarom stapt ze over naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daar is ze op haar plaats. Diverse chemotherapieën volgen en het helpt haar om de tumor terug te dringen, in die zin, dat ze het leven weer kan oppakken. Totdat … de kanker weer aan de voordeur klopt en er een volgende behandelingscyclus nodig is. Levensverlenging met een goede kwaliteit van leven. Hoewel ze zich dit af en toe wel afvraagt: is het het waard. Natuurlijk, die enorme twijfel is er altijd. Het blijft altijd knagen tijdens de behandelingen. Die zijn zwaar en dan voel je je ziek en wil je er mee stoppen, of eruit stappen. Maar Waheeda herpakt zich steeds met haar tomeloze optimisme en energie.

  Prachtig vind ik haar woorden over de ziekte kanker:
  ‘Tot nu toe zeg ik niet dat ik ziek bén. Ik heb een ziekte. Hoe ik ermee omga is wie ik ben. Ik identificeer me met mijn keuzes en niet met mijn ziekte.’
  Precies, je bent niet de ziekte, je bent en blijft een persoon met een karakter en een liefdevolle omgeving. Dat alles bepaalt hoe je in het leven staat en hoe je met de termijn omgaat die je gegeven zijn.

  Nog één:
  ‘Onze strijd is niet om te genezen, daar zijn we te realistisch voor, maar om tijd te winnen en om te zorgen dat het leven dat ons gegund wordt nog van kwaliteit is.’
  Het laat zien dat hier iemand aan het woord is die weet hoe ze met deze verschrikkelijke ziekte moet omgaan, ondanks al haar twijfels en die het leven weet te leven. Dat maakt het boek geweldig en een aanrader voor íedereen die met kanker geconfronteerd wordt. En dat is iedereen; jijzelf als patiënt, dan wel een dierbare van jou. Deze week werd bekend, via het IKNL, dat 50% van de mensen kanker krijgt in hun leven. De meeste op latere leeftijd, maar ook mensen zoals Waheeda, die 54 was tijdens de diagnose.

  In het laatste hoofdstuk komt ze in het reine met haar moeder en het leven met haar. Mooi schrijft ze over haar moeder en over de vergeving voor hetgeen heeft plaatsgehad. Het leven van Waheeda is echter nog niet geleefd. Wanneer het boek gelezen is, leeft ze nog heerlijk verder. Maar ze heeft wel de tijd en moeite genomen om met haar familie wat nog niet uitgesproken was, uit te spreken en in liefde verder te gaan.

  Het boek is prachtig en indrukwekkend. Ik schreef het. Het verdient veel gelezen te worden om te leren hoe je ook met kanker kunt omgaan en hoe te leven in termijnen. Het is een boek voor de patiënt, maar zeker ook voor de dierbaren van de patiënt. Daarom verdient het tweemaal gekocht te worden: één voor jezelf en één om weg te geven.

  Dankjewel lieve Waheeda voor dit prachtige boek. Je hebt jezelf vereeuwigd.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
× Chat?