Bewust worden van je kernwaarden

In deze les gaan we, zowel online als persoonlijk in een één op één-sessie, jouw kernwaarden vinden en valideren. Daartoe plan je direct hieronder een sessie in met mij. Doe dat voordat je verder gaat met de les. Je ontvangt van mij ook een uitnodiging voor een dag met andere autonome en moedige mannen en vrouwen die net zoals jij, hebben gekozen voor veranderingen vanuit hun essentie en om vervolgens daarnaar te leven en werken.

 

Terugblik

In les 1 heb jij inzichtelijk gemaakt wat jouw patroon is als het gaat om het maken van keuzes.

We hebben gemerkt dat de enige manier om écht duurzame keuzes te maken, is om dit in lijn met je kernwaarden te doen. Binnen de parameters van wie jij bent en waar je voor staat. Dáár dienen jouw kernwaarden voor.

Dus geen generieke test of assessment maar gewoon je eigen gekozen woorden, eigen verhalen, eigen DNA. Deze zullen leiden tot het onthullen van jouw DRIE kernwaarden.

Daar komen we niet zomaar. Je moet er echt wel wat voor doen. Laten we beginnen!

WAT ZIJN KERNWAARDEN?

 

Kernwaarden zijn je belangrijkste en hoogste idealen. Iedereen heeft ze. Enkele universele voorbeelden: liefde, familie, geluk, gezondheid, vrijheid…

Ze liggen op een hoog abstractieniveau en zijn niet gekoppeld aan een concrete situatie, event of gebeurtenis.

Ze bevinden zich in ons onderbewustzijn. Ze zijn de hartslag van onze identiteit. Ze zijn onzichtbaar en werken toch door in ons zijn.

We ontlenen onze waarden aan bijvoorbeeld onze cultuur, geloof, overtuigingen, familiesystemen, relaties, filosofieën, samenleving …

In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen, digitalisering, sociale media en robotisering, zijn we onze kernwaarden uit het oog verloren of – erger nog – we kennen ze niet. Sterker nog, we leiden vaak een leven dat tegenstrijdig is met onze waarden. Want ook al kennen we ze niet, ze zijn verankerd in wie we zijn en wat we doen. Wanneer je doen niet in lijn is met je kernwaarden voel je onrust, conflict, teleurstelling… negatieve gevoelens. We laten ons meeslepen door externe prikkels, andermans verwachtingen, organisatie-hypes, modetrends, werktrends, peer pressure, hypes… te veel om op te noemen.

Het is nu juist in deze tijd van oneindige keuzes en mogelijkeheden cruciaal dat jij je kernwaarden kent. Ze bieden rust, overzicht en houvast zodat je levensveranderende keuzes kan maken consistent met je hoogste idealen.
Klinkt logisch toch? En ook simpel!
En toch laten we ons vooral motiveren door allerlei zaken die zich buiten ons afspelen in plaats van wat ons intrinsiek motiveert.

Denk hier eens over na: die externe zaken bepalen de kleren die je draagt, de auto die je koopt, het huis waar je een hypotheek voor afsluit, de baan die je aanvaardt, de business die je hebt, het eten dat je eet, de opleiding die je hebt gevolgd, de taal die je spreekt, de reizen die je maakt…

NIETS MIS MEE! Als je er heel blij van wordt en geen spijt hebt, geen onrust voelt, geen verandering wilt. Maar dan zou je niet dit programma doen.

WAAROM KERNWAARDEN?

 

We hebben het niet voor niets over kernwaarden in plaats van waarden. Kernwaarden zijn namelijk zijn de kern van je identiteit. De kern van wie je bent, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Ze vormen jouw ruggengraat en jouw fundament. Ze zijn niet bespreekbaar. Ze zijn je innerlijke sturing. Jouw zijn. Jouw essentie. 

Ervaringsverhaal van Peter en hoe hij zijn kernwaarde vertaalde naar zijn business.

 

P. is een hoogopgeleide, succesvolle, eigenzinnige programmamanager bij een groot telecombedrijf. Hij is een jaar thuis geweest na het overlijden van zijn vrouw. Hij is een alleenstaande vader van twee thuiswonende tienerzonen. Hij wil ander werk gaan doen. In de zorg en dan met ouderen. Hij vertelt het verhaal van zijn jeugd en het verlies van zijn vader. Hij heeft meegemaakt wat zijn zonen nu meemaken.

 

Op veertienjarige leeftijd nam hij de zorg voor zijn moeder op zich na het overlijden van zijn vader. Hij deed de boodschappen, betaalde de huur, werd de man in huis. Eén van zijn waarde is autonomie. Hij vertelt hoe hij nu alleen voor zijn zonen zorgt. Al pratend en analyserend komen wij tot de realistie dat wat hij in de zorg met ouderen wil doen, gekoppeld is aan autonomie. Zijn waarom.

 

Hij gelooft namelijk dat iedereen er recht op heeft om als autonoom mens te leven. Dus ook als oudere. Hier komen kernwaarde en overtuiging bij elkaar: hij heeft een eigen bedrijf opgericht om producten en diensten te ontwikkelen voor ouderen zodat zij zo lang mogelijk autonoom kunnen leven.

 

Zijn statement? Streef naar autonomie, juist als je ouder wordt.

 

Het kennen van je kernwaarden geeft je ook inzicht in:
– wat er niet goed gaat tussen jou en anderen
– wat je zelf wilt veranderen/oplossen
– keuzes die je wilt maken
– wie je écht wilt zijn, buiten de invloed van anderen
– wat je volgende stap is
– jouw authenticiteit

Wanneer je handelen, je keuzes en/of je omgeving niet aansluiten bij je kernwaarden, is er sprake van een waardenconflict. Sta jezelf toe om daar even bij stil te staan en ontdek dat alle conflicten, ook innerlijke, in de kern, waardenconflicten zijn. In je relaties, op je werk, in je keuzes, in je gezin alle emoties en ervaringen komen binnen via de filter van je kernwaarden.

Een waardenconflict ligt altijd ten grondslag aan je ontevredenheid, onrust en innerlijke strijd. Waarom voel je frustratie, stress, teleurstelling, druk, druk, druk? Waarom heb je het gevoel dat er iets niet klopt, zonder dat je de vinger er op kan leggen? Juist.

Kernwaarden helpen je ook levensveranderende keuzes te maken, zoals:

 • Welke loopbaan kies?
 • Blijf ik in mijn baan of zeg ik deze op?
 • Blijf ik in deze relatie beëindigen of verbreek ik deze?
 • Welke familieleden wil ik blijven zien en welke niet?
 • Welke vrienden zijn mij echt dierbaar en waardevol en met welke voel ik geen verbinding meer?
 • Hoe viind ik mijn levensmissie?
 • Waar word ik nou echt gelukkig van?
 • Welke partner past bij mij?
 • Zal ik een eigen business starten?
 • Mijn business stoppen?

 

DE KERNWAARDENOEFENING

 

In 2016 werkte ik voor het eerst met een lijst van vijftig kernwaarden. Heel intuitief. Simpelweg uit onvrede met bestaande tests en assessments. Deze misten naar mijn idee diepgang, de juiste woorden en de reflectie die mijn coachklanten nodig hebben voor het definiëren van hun kern. Voor het schrijven van hun ‘wie ben ik’-verhaal, zogezegd.

Bestaande drijveren-tests hadden doorgaans een veel te abstracte uitkomst, gevat in een ondoorkombare brei aan woorden die de klant moeilijk of niet kon reproduceren.

Wat begon als een experiment, groeide uit tot een krachtige oefening die bij vele klanten voor grote veranderingen zorgde. Want échte verandering vindt plaats op het niveau van je idealen. Je waarden dus.

De lijst van vijftig kernwaarden is uitgegroeid tot een lijst met 256. Honderden klanten gingen jou voor. Deze lijst groeide omdat ik jou meer woorden wil bieden; meer taal voor jouw verhaal. Klanten geven aan dat zij testen hebben gedaan waar ze uit een beperkt aantal woorden kunnen kiezen. Zo worden ze wederom gestuurd in hun keuze. Door je zoveel woorden te geven, geef je meer vrijheid in keuzes.

Deze woorden nemen in kracht toe naarmate:

 

 • Dit programma vordert;
 • Wij samen de semantische, contextuele en associatieve betekenis bespreken en analyseren;
 • Jij ze dagelijks als meetlat gaat gebruiken;
 • Ze steeds de plek worden waar je naar terugkeert;
 • Jij bereid bent, de moed en commitment hebt om je handelen af te stemmen op je zijn;
 • Ze ingebed worden in je keuzes en in je leven.

Mijn kernwaarden?

 

heelheid, creativiteit en betekenis geven mij richting, rust en ritme.

 

Heelheid is mij altijd manifesteren zoals ik ben als heel mens en professional. Authentiek en autonoom. Ik ben trouw aan deze waarde en laat mij niet verleiden om een deel van mijzelf te onderdrukken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want in de chaos van mijn multiculturele achtergrond en de diversiteit aan culturen waar ik privé en zakelijk in terecht kom, is het knap lastig om altijd en overal mezelf te zijn. Als kind al ging ik van gezin naar gezin, van huis naar huis en laveerde ik tussen verschillende culturen. Mijn coping was dicht bij mijzelf te blijven in plaats van met steeds weer een andere wind mee te waaien.

Creativiteit met de creativiteit en onbevangenheid van een kind in het leven staan en de wereld inkijken. de overtuiging hebben dat alles oplosbaar is en alles uit het leven willen halen wat er te halen valt. Een creatief leven leiden met veel waardering voor imperfecties. Ieder probleem benaderen met oneindige oplossingen. Innoveren, improviseren en creëeren horen bij mij. Of het nou gaat om werkvormen voor klanten of van een oude kast een nieuwe kast maken.

 Betekenis is oog hebben voor de zachtheid, schoonheid en waardigheid van de mens. Door mijn eigen levensverhaal, cultuur, normen, tragedies, tegenslagen, schatten, schaamten, schoonheden, rollen kijk ik nergens meer van op. Ik vind het mijn taak als mens om de ander mens écht in zijn waarde(n) en waardigheid te laten, te erkennen en te zien. De ander te helpen als heel mens in het leven te staan.

Zet nu de eerste stap!

Voordat je begint lees eerst onderstaande aanwijzingen

Doe deze oefening in een relaxte sfeer en zonder afleiding.

Kies woorden/waarden uit de onderstaande lijst waar je iets bij voelt/ iets mee hebt. Zonder na te denken!

Ieder woord schrijf je op een los stukje papier of een post-it. We moeten straks de losse woorden letterlijk kunnen schuiven, verplaatsen.

Hoeveel woorden je kiest is geheel aan jou. Zoveel als jij wilt. Houd je niet in!

Ga er dus ook echt voor zitten. Het gaat tenslotte om woorden die straks de kern van jouw identiteit weergeven.

Wanneer jij je kernwaarden kent dan kan jij gemakkelijk in je eigen leven leiden en keuzes maken die het beste voor jou zijn. Je weet dan ook welke situaties goed voor je zijn n welke stressvol zijn. Je zla je vrijer voelen, gelukkiger voelen. Er kan niets mis gaan als jij je kernwaarden volgt. Want ze zijn de kern van wie jij bent. Logisch toch?

 

 

KERNWAARDEN

 

Klik hier om de lijst met woorden / waarden te bekijken.

De losse stukken papier met jouw woorden, neem je mee naar onze één-op-één sessie. Daar vindt de magie plaats.

Tot snel!

Waheeda

 

Translate »
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen