Bewust leven met je kernwaarden

HÉ WAT BEN JE GOED BEZIG ZEG!

 

Als het goed is ben je net helemaal klaar met het ontdekken van je kernwaarden. Je bent er ook mee aan de slag gegaan als onderdeel van jouw bewustwordingsproces. Je hebt ze voorgelegd aan je dierbaren en ik ben er 100% zeker van dat je hele mooie reacties terug hebt gekregen. Reacties die je anders nooit zou krijgen. 

Als jij je houdt aan de richtlijnen in deel 2 en 3 dan begin je langzamerhand te beseffen hoe belangrijk je kernwaarden zijn en welke vormende en leidende rol ze spelen in je leven.

Ze zijn tenslotte je hoogste idealen.

Dit deel gaat over overtuigingen omdat deze ook van grote invloed zijn op wie je bent of wilt zijn.

WAT ZIJN OVERTUIGINGEN?

 

Zij zijn generalisaties, aannames, conclusies die je creëert op basis van concrete ervaringen. Of, meegekregen hebben vanuit je geschiedenis. Zij helpen jou een eigen model, beeld te creëren van jouw wereld en van jouw werkelijkheid. Je denkt daardoor te weten waarom, hoe en wat de wereld is.

Waar kernwaarden je hoogste idealen zijn, zijn kernovertuigingen je hoogste principes, leefregels. Net als kernwaarden zijn ze genesteld in je onderbewustzijn. Ze maken onderdeel uit van je patronen. Ze hebben veel invloed op je mindset en vormen het fundament van je zichtbare persoonlijkheid. Ze zijn de stemmen in je hoofd.

Je kent ze. Stemmen die ons kunnen beperken in ons zijn, in onze dromen.

Voorbeeld: rusten doe je wanneer het werk af is.
Of, ik ben te oud om een andere baan te vinden.

Overuigingen kunnen ons ook stimuleren in onze groei: als je iets niet probeert zal je ook nooit weten of je het kan.

  Overtuigingen zijn nooit stil. Ik vergelijk ze met de sub-persoonlijkheden uit de Voice-Dialogue methode van Hal Stone. Verschillende kanten van jouw IK.

De bril waardoor je naar anderen kijkt en de filter waardoor je naar anderen luistert. Je leeft ernaar en ze bepalen je ervaringen.

Overtuigingen hebben beinvloeden je gedrag en je gedachten. Als deze overtuiging persoonlijk zijn dan hebben ze invloed ophoe jij jezelf ziet. Ze zijn dan vormend.

Overtuigingen kunnen veranderen onder invloed van onze omgeving, relaties, ervaringen, bewustwording, bewustzijn en groei,

De meest hardnekkige overtuigingen krijg je mee van thuis. Ook wel “embedded commands” (NLP) genoemd. Als kind ben je nog niet in staat om een beeld van je werkelijkheid te vormen. Deze overtuigingen in de vroege levesjaren zijn vormend en spelen daar een grote rol in. Overtuigingen die als het ware in je DNA gaan zitten.

Overtuigingen die wij bij ons dragen, geven we dus bewust of onbewust door aan onze kinderen. Zoals onze ouders of opvoeders deze aan ons hebben meegegeven. Net alleen expliciet maar ook impliciet door ons gedrag.

Voorbeeld – Mijn moeder maakt en nu nog steeds er een punt van om de kinderen van anderen de hemel in te prijzen. Maar mij nooit. Heel lang heb ik gedacht: ik ben niet goed genoeg. Deze persoonlijke overtuiging zorgde ervoor dat ik veel energie en aandacht stopte in studie en werk om prijzenswaardig te zijn. Tevergeefs. Gelukkig heb ik jaren geleden dit patroon doorbroken. Deze overtuiging heel lang mij identiteit bepaald.

Voorbeeld – Een klant vertelde dat hij als kind geregeld van zijn vader te horen kreeg: Een 7 is onvoldoende! Als volwassene lukte het hem zelden om zaken op tijd af te krijgen want het was nooit goed genoeg. Hij raakte in een burn-out. Toen hij bij mij kwam had hij een uitdrukkelijke wens: hij wilde zijn kinderen deze overtuiging niet mee geven. Wij zijn met zijn belemmerende overtuigingen aan de slag gegaan.

TYPE OVERTUIGINGEN?

Overtuigingen zijn verdeeld in twee categorieën:

 

Belemmerende overtuigingen

Deze vormen een muur tussen jou en jouw groei, jouw voorwaartse stappen, nieuwe dingen ondernemen, nieuwe relaties aangaan, nieuwe baan aanvaarden, contact maken met anderen, veranderen, doen wat je écht graag zou willlen, je verlangens realiseren, je dromen hardop uiten en najagen, je verhaal vertellen, je openstellen………………………………..

Ik kan er pagina’s mee vullen. Deze houden jou graag veilig en warm in je comfort zone. Ze komen vaak voort uit je reptielenbrein dat maar één doel heeft: jou in leven houden. Dus alles wat onveilig is of voelt wordt geweerd. Overtuigingen steken dan de kop op. Ze hebben vaak niets meer met jouw huidige werklijkheid te maken. 

Je herkent ze aan de negatieve formulering van een zienswijze, gedachte, mening, geloof…

 

 

Helpende overtuigingen

Deze stimuleren ons te onderzoeken, te ondernemen, te veranderen, stappen te maken, te verkennen, te ontdekken, lief te hebben, te leren………………………….
Soms overstemmen de belemmerende overtuigingen de helpende overtuigingen.

WAT ZIJN JOUW OVERTUIGINGEN?

Deze onthul je op de volgende manier:

1. Maak een lijst van alle overtuigingen die in je opkomen:

Ik kan niet…
Ik ben veel te..
Ik ben niet…
Dat lukt mij nooit…
Ik moet…
Ik geloof dat
Ik denk
Ik vind

Probeer niet afgeleid te worden door de gedachten (ook overtuigingen) dat je iets niet kan opschrijven of, dat het te veel is wat je opschrijft.

Ik zeg bewust schrijven en niet op een beeldscherm tikken. In tegenstelling tot jouw kernwaarden is het lastiger om overtuigingen in één zit op te schrijven.

2. Vraag aan je kinderen en/of partner of zij overtuigingen van jou willen opschrijven.

Boodschappen, learnings die jij  bewust of onbewust hebt gecommuniceerd.

Ik heb ervaren dat de beste manier om dit te doen is om papier en pen bij je te hebben en zodra je er één voelt opkomen, die niet al op je lijst staat, deze neer te pennen. Hang thuis een stuk behang of een flipover op de muur en gebruik deze op dezelfde manier. Daar kunnen je huisgenoten ook overtuigingen van jou opschrijven.

Verzin een manier die bij je past. Nogmaals het liefst zonder beeldscherm. Als je daar al aan denkt dan betekent dat dat je er waarschijnlijk nu al te veel achter zit.

EN DAN?

Zet daarna achter de overtuigingen een B of een H. Je verdeelt ze dus in belemmerende en in helpende overtuigingen.

En dan? NEEM AFSCHEID van de B’s!
Want laten we eerlijk zijn. Je bent niet voor niets met dit onderdeel overtuigingen bezig. Je hebt er last van! Belemmerende overtuigingen zijn net stenen die om je nek hangen. Ze belemmeren jouw zijn. Wie je écht bent en wat je écht wilt komen niet tot uiting.

Ze zijn net slechte vriendschappen. Je weet dat er mee moet stoppen maar iets houd je tegen. Perfectionsime is de naam van zo een vriend.

Ze zijn de stemmen van je moeder, je vader, je (ex) partner die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Dat je perfect moet zijn.

Ze zijn de vele “maaaren” die opkomen voordat je aan iets begint.

Ze zijn de “zwarte pieten discussie”, “de Mexican wall discussie”.

EN DAN?

Neem de tijd om bewust te worden van hoe vaak de belemmerende overtuigingen de kop opduiken. Dat zijn momenten van weerstand en negativiteit. Ze staan je kernwaarden dan ook in de weg. Ze zijn een slechte gewoonte. Onderzoek waar en van wie ze vandaan komen. Hoe realistisch zijn ze?

Zet ergens een pot neer en betaal iedere keer een boete van € 1,- als er één ongewenste intimiteit pleegt.

Dat is het toch?! Je wordt toch belemmert in je vrijheid en in je mens zijn?! In je intiemste kern?!

Neem er een week, 2 weken voor. Misschien spaar je wel een lang weekend bij elkaar of wel een een verre reis. Want je zal verbaasd zijn hoe vaak je belemmerende overtuigingen zich laten horen.

Verscheur ze!
Verbrand ze!
Spoel ze door!
Begraaf ze!
Haal ze uit je hoofd,
je lijf,
je zijn!

EN DAN?

Kijk dan goed naar de lijst van helpende overtuigingen. Zijn deze van jou? Is er een koppeling te maken aan je kernwaarden? Krijg je er energie van?

Ga eens terug naar het moment of momenten in je leven waarop deze overtuigingen zijn ontstaan. Beschrijf  dit moment anekdotisch, concreet en beeldend. 

– Met wie was je?
– Waar was je?
– Wat hoor, zie, ruik, voel je?
– Wat is er gebeurd?
– Hoe kijk je nu op terug?
– Aan welke waarde(n) zijn/is de overtuig(en) gekoppeld?

Schrijf het verhaal in spreektaal op.

Voorbeelden:

1. Ik weet nog heel goed dat ik aan de keukentafel zat en,..
2. Ik zie mijn vader nog staan…
3. Toen ik 10 jaar oud was…
4. Mijn oma nam altijd afscheid met…

NU NAAR JE KERNOVERTUIGINGEN

De verhalen helpen jou te reflecteren en bewust te worden van sturing. Hoeveel jij zelf stuurt in het heden en, hoeveel je gestuurd wordt door opvattingen uit het verleden.

Je doet dit allemaal omdat je iets met je toekomst wilt. Kijk dan van de overtuigingen die je hebt overgehouden of je 3 overtuigingen kan distilleren. Wat je vervolgens expliciet zegt is:

Om een leven te kunnen leiden consistent met mijn kernwaarden, mijn hoogste idealen, waar ik écht ben wie ik wil zijn, zijn deze overtuigingen mijn helpende overtuigingen en dus mijn kernovertuigingen. Meer heb ik niet nodig. Ik ben ik door deze waarden en overtuigingen.

Loop je vast? Schroom niet om mij te bellen.
Vergeet niet dat we straks samen jouw  materiaal gaan verwerken.

Neem de tijd en schrijf in je eigen woorden.

SUCCES!!
Ik kijk nu al uit naar het resultaat en jouw ervaringen!

Translate »
Wat onze klanten zeggen
21 beoordelingen