Les 1: Soorten CV’s

Er zijn verschillende soorten CV’s met verschillende soorten indelingen. 

 

Bezint eer gij begint!

Voordat je begint met het maken van je CV moet je eerste beseffen dat je verschillende soorten CV’s moet hebben.

Welk je aan wie laat zien hangt dus van je publiek af. Hoogstwaarschijnlijk heb je er al één dat in één van onderstaande categorie past. Laten we ze even langs lopen.

1. SOORTEN CV’S

   STAP 1:  

Historisch CV 

Dit is je basis CV.  Dit is het CV dat je sowieso moet maken. Dit CV bevat ALLE informatie die je gebruikt om andere CV’s te maken. Ik noem dit ook je “moeder-CV”, je “basis-CV”. Hier staat ALLE informatie van je werkleven in.

Dit CV geef je alleen af op verzoek. Bijvoorbeeld als je via een detacheringsbureau gaat werken en zij willen alle informatie van jou hebben zodat zij zelf een CV voor hun opdrachtgevers kunnen opstellen.

Dit CV is een soort bibliotheek/archief van kennis en kunde. Dit is een recht toe recht aan CV. Dit CV hoef je niet in een fancy layout te doen. je kan volstaan met een eenvoudig en overzichtelijk opmaak in een word-document. 

Vergeet niet dit steeds aan te vullen zodat je materiaal hebt voor je andere, op maat gemaakte, CV’s.

 

Beoordeel zelf of het CV dat je nu al hebt tot deze categorie behoort. Zo niet dan heb ik hieronder een opdracht voor het bepalen van de inhoud van dit CV. Ook als je een starter bent kan je deze opdracht maken. Alle bijbaantjes, stages, opdrachten, vrijwilligerswerk, hobby’s etc ga je in deze opdracht inventariseren. Het helpt jou om de volle breedte en diepte van je persoonlijkheid, je qualificaties en je professionaliteit te onderzoeken. Als je begeleid wordt door een loopbaancoach en dit programma ter aanvulling volgt, dan is dit wellicht een thema die je samen met je coach hebt onderzocht. 

In deze opdracht gebruiken we 4 thema’s mindset, ambitie, kennis en kunde. 

Opdracht 1: MAKK

Voordat je de arbeidsmarkt betreedt, is het belangrijk om te inventariseren wat je te bieden hebt. Hiermee krijg je inzicht in je propositie of je toegevoegde waarde en daarmee inhoud voor je CV. Het helpt je ook om te bepalen of je bij je huidige beroep wilt blijven of naar een ander beroep binnen je expertise wilt overschakelen of helemaal wilt afstappen. Met expertise bedoel ik hier simpelweg datgene waar je goed in bent.

Sterker nog, het helpt je om verbinding te maken met functieprofielen.
Om je te helpen heb ik hieronder de thema’s toegelicht die de boventoon voeren bij het zoeken naar een baan. Vul deze thema’s in vanuit jouw totale situatie. Dus niet alleen de situatie van nu maar ook terugkijkend. Zo holistisch mogelijk.

Wees grondig, wees reflecterend, wees eerlijk, wees concreet, wees zo uitgebreid mogelijk. Schrijf ze op in een schrift of werk ze uit in een word document. Wat jij zelf heel handig vindt en wat jou help om duidelijk te zijn.

• Mindset / aanpak
Persoonlijkheidskenmerken, kwaliteiten, (kern)waarden, overtuigingen, motieven, passie, interesses, doel, missie, doel

• Ambitie (korte en lange termijn)
Hier gaat het niet alleen over een hogere functie, meer geld, status etc maar ook over wat jij het liefst in de toekomst zou willen waar je zelf blij van wordt. Rollen, banen, regio, salaris, soorten organisaties, cultuur, compromis, ontwikkeling,  etc ….

• Kennis (alles wat je weet)
Opleidingen, cursussen, kennis van een thema, methode, methodieken kennis opgedaan door interesse in een onderwerp, kennis van talen etc.

• Kunde (wat je heel goed kan)
Hoogtepunten in je carrière, sterke punten, dingen die je hebt gedaan en waar je bekwaam in bent, resultaten, dingen die je hebt gemaakt, vaardigheden die je hebt opgebouwd door hobby’s en interesses enz …

 

STAP 2:

Actueel (Bedrijven/Corporate) CV 

Dit CV is het CV waarmee je rechtstreeks solliciteert bij een bedrijf. In dit programma richten we ons daarop omdat dit CV het meest relevant is. Als je er eenmaal mee solliciteert krijg je dus geen do-over. In de andere gevallen zit er een intermediair tussen. Dit CV kan je vergelijken met een offerte of een proposal. Je concurreert met velen. Dus,  first time right is waar je dan voor gaat.

Bij de andere CV’s word je door de tussenpersoon of recruiter van  een detacheringsbureau met misschien maximaal 4 andere kandidaten voorgesteld. Zij hebben het juiste CV gemaakt en de voorselectie al gedaan.

Een bedrijven CV is hoofdzakelijk, impactvol en persoonlijk. HIP dus!

OPTIONELE STAP:

Intermediair CV

Waar recruitment bureaus, uitzendbureaus, detacheringsbureaus, headhunters, etc. op aanvraag gebruik van kunnen maken. Zij halen daar weer informatie uit voor hun opdrachtgever en plaatsen deze in hun eigen format. Lijkt op jouw historisch CV. Het kan zijn dat ze je vragen om dit in te korten en dan passen zij weer maatwerk toe.

2. INDELINGEN

Belangrijk om te weten is dat je er ook voor kan kiezen om je relevante ervaring  onder te verdelen in een:

a-chronologisch CV – een CV zoals je dat normaal gesproken ziet in omgekeerde chronologische volgorde

 vak-, competentiegricht CV – een CV waar je de werkervaring onderverdeelt in vak- of functiegebieden. Mijn CV zou ik bijvoorbeeld in verschillende gebieden kunnen verdelen. Coaching – alle ervaringen die daarmee te maken hebben plaats ik daaronder, Storytelling – idem, Trainingen – idem. Wanneer je een carrière switch overweegt is dit een goede manier op de aandacht te richten op de competenties die relevant zijn voor de functie die je ambieert. Je somt daarnaast wel je ervaringen a-chronologisch op.

 

3. ERVARINGSNIVEAU

Hoe jij jouw CV indeelt, of welk soort je kiest, is afhankelijk van jouw ervaringsniveau. Daarmee bedoel ik:

a. of je een starter bent – kies een a-chronologisch CV.

b. ervaren bent – kies een a-chronologisch of vakgericht CV.

c. of een carrière switcher bent – kies een vak-,functiegericht C. Omdat je dan aannemelijk kan maken waarom je een bepaalde functie aambieert of waaroom je de switch maakt naar een een andere sector. 

Voorbeeld vak-, functiegerichte opbouw van je werkervaring.  Hieronder is hoe ik mijn ervaring in mijn CV zou indelen. 

4. Toch even VIDEO CV’s aanstippen

Dit programma gaat niet over Video CV’s maar we leven in 2020 en daarom wil ik deze toch aangestipt hebben! En in 2020 kan je dus gewoon met je smartphone, webcam of videocamera een eigen video CV maken.

Je video CV is afgeleid van je “papieren”, “digitale” CV. Maak eerst een storyboard/storyline en een script. Je script is je pitch. Gebruik de richtlijnen:

  • Voor wie maak je de video?
  • Wat wil je dat ze van jou onthouden?
  • Welke sfeer wil je overbrengen?
  • De duur van de film ligt tussen 1 en 2,5 minuten.
  • Gebruik beelden afgewisseld met audio.
  • Stem de activiteiten af op wat je doet en wie je bent.
  • Wees zoveel mogelijk jezelf.
    ……….

 

De filmopnames monteer je in Animoto, Movavi of Vimeo. Je kan ze dan op Youtube plaatsen en de link met de opdrachtgever/werkgever delen.  Als je deze ook op social media wilt delen, dan is het handig om binnen een minuut te blijven. En, te letten op de format: square of landscape. De link naar je video mag je ook plakken in je digitale CV of in je motivatiebrief. Natuurlijk zijn er vele montage alternatieven. Deze hieronder ken ik. Alle video’s in dit programma heb ik gemonteerd in Vimeo.

Voorbeelden?

Resumerend:

  1. Maak de opdracht die vermeld staat in stap 1;
  2. Gebruik jouw bevinding om vast te stellen wat jouw ervaringsniveau is;
  3. Welke relevante inhoud wil je toevoegen aan je nieuwe CV?
  4. Voor wie en waarom?
  5. Welk type CV en indeling kies je?

Neem de tijd om hiermee aan de slag te gaan voordat je begint aan les 2.

Succes en onthoud dat je meer kan dan dat je zelf denkt. Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt is voor een ander juist bijzonder.

 

 

Tot les 2!

Waheeda

Translate »
Wat onze klanten zeggen
21 beoordelingen