Les 2: Layout

De juiste layout zorgt voor leesrust, leesbaarheid en leeszin! 

Let daarom op: 

Marges

Afhankelijk van het programma dat je gebruikt ( zie suggesties hieronder), mag je minimale marges gebruiken. CV’s worden niet meer zo snel geprint maar eerder op een tablet gelezen. Houd er toch rekenig mee dat dat als ze geprint worden er voldoende printmarge is.

Font

Maak gebruik van een 

  • goede lettergrootte – 8-11
  • een leesbare en rustige font
  • (calibri, verdana, glacial indifference, arial, montserrat) voor je  “body” tekst.
  • Voor de de koppen gebruik 12-16 pt lettergrootte in één van de fonts hierboven.
Aantal Pagina’s

Het aantal pagina’s is afhankelijk van je type CV:

  • Je historisch CV mag zo lang zijn als je wilt. Dit is alleen bedoeld voor jou als archief.
  • Je bedrijf-, of corporate CV mag écht niet langer zijn dan 1-2 pagina’s.
  • Je intermediair CV mag ook langer zijn. Dat bepaalt jouw tussenpersoon.

In een bedrijven CV plaats je de meest relevante informatie op de 1e pagina. Dus de meest relevante kwalificaties, opleiding, ervaring, competenties/vaardigheden/skills.

Datum

Data doe je altijd op a-chronologische volgorde. Dus de meeste recente datum bovenaan. Zowel voor je ervaringen als voor je opleiding. Ook als je een vakgericht- of functiegericht CV maakt. Binnen de verdeling onder de verschillende vakgebieden doe je de data weer achronologisch. Dus 2020, 2019, 2018 etc..

Template

Je kan natuurlijk gewoon gebruik maken van Word. Maar met zoveel mooie digitale mogelijkheden waarom niet een grafisch programma? Je hoeft echt niet grafisch onderlegd te zijn.

Maak gebruik van gratis (grafische) programma’s met een flexibele CV/Resume opmaak zoals: visme, canva, templates.office, hloom. Links heb ik hieronder geplaatst.

 

Ik werk zelf heel graag in Canva en heb honderden klanten geholpen om in dit programma hun CV te maken en veel meer. Als je dit zou willen, maak dan een  gratis account aan en ga er eerst even mee spelen. Je kan ook op YouTube een canva tutorial volgen. Kijk hier een kies zelf een tutorial die bij je past.

Ik heb speciaal voor dit programma korte CV tutorials gemaakt die je hier links in de programma opbouw ziet staan. Dat is ook het moment waarop jij gaat beginnen met het maken van je CV. 

  

Terugblik:

Je hebt wel al bedacht welk type CV je wilt maken (onderdeel soorten CV). Sta nu stil bij de layout en alle punten hierboven voordat je iets gaat doen. Het is handig om eerst een soort schets met potlood of pen en papier te maken. Welke informatie wil je waar hebben? Hoe wil je de indeling? Waar wil je je foto hebben? Ik moet wel zeggen dat de indeling ook wel bepaald wordt door jouw type foto. Type foto komt aan bod in de les 5: Personal Branding en les 7: Kernverhaal. Misschien ga je er dan voor kiezen om je layout aan te passen. Niets aan de hand. 

Wij zijn nu bezig met het ontwikkelen van een concept CV en dat heeft nu nog alleen vorm in jouw hoofd. Al heb je een eigen CV maak toch even een nieuwe schets.

 

Tot de volgende keer!

Waheeda

 

 

Translate »
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen