‘Archetype’ vindt zijn oorsprong in het Oudgrieks.
‘Arche’, betekent ‘origineel of oud’.
‘Type’ betekent ‘patroon, model of type’.
Gecombineerd betekent het “oerpatroon”.
Archetype zijn universele, psychologische rollen-, oerpatronen.
Waar komen archetyoen vandaan
Carl Gustav Jung, de grondlegger van de analytische psychologie, bracht alle verhalen ter wereld terug tot scenario’s met twaalf basiskarakters, die hij archetypen noemde. Het zijn tijdloze en universele beelden of thema’s, die volgens Jung in het ‘collectief onbewuste’ van de mensheid zitten. DUs ook in jouw onderbewustzijn.
Jung maakte een indeling op basis van vier centrale basisbehoeften die je op twee assen kunt plaatsen. Op de ene as staan stabiliteit en controle (veiligheid) versus uitdaging en ontwikkeling (avontuur). En op de andere as staan de verbinding met anderen (samen) versus onafhankelijkheid en zelfexpressie (uniek).
Het zijn de meest fundamentele behoeften waar we allemaal een balans tussen zoeken.
Rol van archetypen in je verhaal
In je professionele verhaal is het de vraag welk oerpatroon overheerst. Ben je de held? De verzorger? Het onbevangen kind?
Voorbeeld (bron Mieke Bouma)
“Verandering begint met de vraag: waar verlang je naar? Zo’n archetype is een psychische energie die je wakker kunt maken. En soms helpt het al als je de fysieke energie ervan voelt.
Onderzoek maar eens welke in jouw leven een dominante rol spelen en welke meer aandacht nodig hebben. Het gaat daarbij altijd om vernieuwen, loslaten en balans herstellen als kernbewegingen om van je lot een betekenisvol
plot te maken. Als je er serieus mee aan de slag gaat, dan maak je nieuwe energie in jezelf wakker. “
Laten we maar gaan kijken wat ze betekenen. Druk maar op de rechterpijl om steeds naar een archetype te gaan.