3. Nice to know: mijn inspiratiebronnen

Ik geef je hier een inkijk in de experts, grondleggers … die mij hebben geinspireerd en van mij een nog groter liefhebber, beoefenaar en believer van storytelling hebben gemaakt.

Dr. David Drake - founder narratieve coaching

ontwikkelde narrative coaching. Een methodiek die, gebruik maakt van  verschillende narratieven die onze verhalen vormen en op het niveau van onze identiteit werkt. Deze methodiek maakt ook de verschillende rollen en modaliteiten die we kunnen inzetten om échte individuele- en/of team transformaties te realiseren, mogelijk.  Er wordt gebruik gemaakt van verschillende aanpakken w.o design thinking als een framework voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Joseph Campbel - mytholoog

heeft in de jaren 90 furore gemaakt met zijn boek The hero with a thousand faces. Hij onderzocht duizenden mythen, volksverhalen en onthulde een universeel storypatroon: Wie ben ik en wat kom ik hier doen. Vragen waar wij een levenslange reis aan besteden. Deze reis vatte hij samen in een 12 stappen model die De reis van de held genoemd wordtStorytelling en Joseph Campbell worden in één adem genoemd. Zijn model was de blauwdruk voor epische films als Star Wars, Lord of the Rings. Zijn model is op micro niveau in ons hedendaags bestaan nog dagelijks toepasbaar. Menselijke verhalen, de verhalen die wij dagelijks vertellen, volgen hetzelfde patroon.

Brene Brown - Onderzoeker, Storyteller & Hoogleraar, Auteur

die vele levensverhalen heeft onderzocht en een pleidooi houdt voor het kwetsbare verhaal en de kracht die je daaruit kan halen. Voor de bevrijding van schaamte.

Paul Ricoeur- filosoof

in zijn discussies over het leven als verhaal en identiteit als verhalende identiteit, beweerde Paul Ricoeur dat we vertellers en helden van onze eigen verhalen worden, zonder feitelijk de auteurs van ons eigen leven te worden. Dat als we terugkijken op ons leven, wij steeds onze identiteit herdefiniëren door met de kennis van nu anders naar life events te kijken, en te interpreteren.

Dan MacAdams - psycholoog en prof. Northwestern University

beschrijft narratieve identiteit als een geïnternaliseerd verhaal dat je over jezelf creëert – je eigen persoonlijke mythe. Net als mythen bevat onze narratieve identiteit helden en schurken die ons helpen of tegenhouden, grote gebeurtenissen die de plot bepalen, uitdagingen overwinnen en tegenslagen die we hebben doorstaan.

Theo Hendriks - storyteller en schrijver

van het boek “The Wow starts Now”.  Hoe je jouw oorspronkelijke idee kan herontdekken en het gloedvol tot leven wekken met behulp van de kracht van storytelling. Dit boek was een waardevolle aanvulling op mijn storytelling kennis. Prachtig en praktisch geschreven met veel voorbeelden.

Emily Esfahani Smith - Auteur, Journalist & Psycholoog

Heeft het boek “The power of meaning” waar  zij uitvoerig onderzoek voor deed en ontdekte dat Storytelling een belangrijke rol speelt in een betekenisvol leven.

Gerben Westerhof - hoogleraar narratieve psychologie en technologie Universiteit Twente

Ik volgde zijn masterclass Op Verhaal Komen.  Hij bestudeert hoe persoonlijke verhalen bijdragen aan de levensloopontwikkeling van identiteit, geestelijke gezondheid en welbevinden. Theorieën uit de positieve psychologie en gerontologie dragen bij aan een beter inzicht in de rol van verhalen. Technologie ondersteunt mensen in het maken en delen van verhalen over hun leven, zoals in digitale levensboeken of online therapie. 

Opdracht

1. In welke van deze inspirators zou jij je willen verdiepen?
2. Heb je anderen die je aan deze lijst zou willen toevoegen?
3. Zijn er nu al zaken waar je meer van wilt weten? Gebruik de pagina’s ‘hier wil ik meer van weten’ in je werkboek.

 

Translate »
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen