Les 3: Taal

Hoe, en wat je schrijft, zegt veel over jou en is bepalend voor de verliefdheid.

 

De meeste mensen, ook al ben je goed met taal, vinden het schrijven van motivatiebrieven, hoofdbrekerij. Je verzandt in formele, zakelijke, afstandelijke taal. Taal waarvan je denkt dat het zo hoort in een zakelijke context. Of, je hebt het ooit zo geleerd. Ik geloof meer in de creatieve en menselijke aanpak.

Je motivatiebrief is een reflectie van je persoonlijkheid. Taal speelt daar een belangrijke rol in. Als je zegt nauwkeurig te zijn, een oog voor detail te hebben, creatief… moet dit merkbaar zijn in je taal. Let daarom bij het schrijven van je motivatiebrief op de volgende punten:

 

 1. Actieve taalconstructies

Vermijd “ik denk”,  “hoop” en eigenlijk. Schrijf zoveel mogelijk in de “Ik” vorm. Dus vanuit de eerste persoon. NOOIT vanuit de derde persoon! Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd daardoor maak je actieve zinnen. 

 2. Korte, concrete zinnen zonder fratsen

Zorg dat je zin kernachtig is met een kop en een staart. en, dat alle zinnen een verhaal vormen. 

 3. WIIFM verhaal

De lezer wil lezen welke waarde jij gaat toevoegen. Waarom je bij het bedrijf wilt werken en waarom die functie. 

 4. Typo’s en taalfouten

Wederom als je zegt nauwkeurig of kwaliteitsgericht te zijn, dan moet dat ook zichtbaar zijn in je brief. Daar horen dan ook geen taalfouten bij. Sowieso horen geen taalfouten in je brief. Maar we zijn allemaal mensen en niet iedereen is sterk in taal, laat daarom iemand je brief altijd nakijken, tegenlezen. Op taal en op verhaal.  

    5. Vakjargon en afkortingen

Vermijdt vakjargon! Wat voor jou duidelijk is in jouw vakgebied is voor een leek abrcadabra. Schrijf alsof je voor je oma schrijft –  concreet, helder en simpel.

  8. E-mail adres

Gebruik een professioneel en simpel e-mail adres: jenaam@xxxx.nl. Geen grapjes etc. Je adres  mag ook een adres zijn met een link naar je functie

  9. Alinea

Gebruik voldoende breaks in je tekst – vermijd lange stukken proza. Dat schrikt af en ziet eruit als een zware muur waar de lezer overheen moet. Maak korte zinnen en korte alinea’s.

  

Veel plezier!

 Waheeda

Translate »
Wat onze klanten zeggen
21 beoordelingen