Les 3: Taal

 

Hoe, en wat je schrijft, zegt veel over jou en is bepalend voor de eerste indruk.

 

Je CV is een reflectie van wie jij bent en wat je goed kan. Taal speelt daar een belangrijke rol in. Als je zegt nauwkeurig te zijn, een oog voor detail te hebben, creatief… moet dit merkbaar zijn in je taal. Let daarom bij het schrijven van je CV op de volgende punten:

 

 1. Actieve taalconstructies

Vermijd ik denk en eigenlijk. Schrijf zoveel mogelijk in de “Ik” vorm. Dus vanuit de eerste persoon. NOOIT vanuit de derde persoon! Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd daardoor maak je actieve zinnen. 

 2. Korte, concrete zinnen zonder fratsen

Zorg dat je zin kernachtig is en op één regel past. Wees kritisch op herhalingen en nietszeggende kreten. Als je resultaten beschrijft mag het enigszins in telegramstijl Voorbeeld: 

In 2019 vond 95% van mijn 30 coachklanten, een andere baan.

 3. Relevante content

Dit punt is tweeledig. Aan de éne kant gaat het om content dat afgestemd is op de inhoud van een functie en dus relevant, Aan de ander kant gaat het om jouw taal afstemmen op de taal en toon van de functie. Zonder je eigen taal en stijl te verliezen. Hier gaat het meer om technische taal/kreten.

 4. Typo’s en taalfouten

Wederom als je zegt nauwkeurig of kwaliteitsgericht te zijn, dan moet dat ook zichtbaar zijn in je CV. Daar horen dan ook geen taalfouten bij. Sowieso horen geen taalfouten in je CV. Maar we zijn allemaal mensen en niet iedereen is sterk in taal, laat daarom iemand je CV altijd nakijken, tegenlezen. Op taal en op zinnigheid. 

 5. Koppen

Je hoeft niet de standaard koppen: werkervaring, profieltekst, contactgegevens, etc., etc., te gebruiken. Wees oorspronkelijk! In bewijskracht zal je voorbeelden zien van welke koppen je kan gebruiken. Koppen zorgen voor structuur en dienen als leeswijzer. 

  6. Keywords/ATS

Zorg dat de – voor de gewilde functie – relevante keywords in je CV staan. Keywords zijn sleutelwoorden of zoekwoorden waar een organisatie hun eerste selectie op doen. De keywords stem je af op de harde eisen in de vacature of de functie die je ambieert. Ieder online sollicitatie programma gebruikt ATS: een applicant tracking system. Deze applicatie scant CV’s op de relevante keywords ingevoerd door de vacaturehouder. Meestal gaat het dan om de harde vacature eisen. ATS voert dus de eerste CV scan uit. Jouw doel is om door deze scan heen te komen door ervoor te zorgen dat jij de meeste relevante keywords in je CV opneemt.

  7. Vakjargon en afkortingen

Vermijdt vakjargon! Wat voor jou duidelijk is in jouw vakgebied is voor een leek abrcadabra. Schrijf alsof je voor je oma schrijft – in lekentaal, concreet en simpel.

  8. E-mail adres

Gebruik een professioneel en simpel e-mail adres: jenaam@xxxx.nl. Geen grapjes etc. Je adres  mag ook een adres zijn met een link naar je functie

  9. Alinea

Gebruik voldoende breaks in je tekst – vermijd lange stukken proza. Dat schrikt af en ziet eruit als een zware muur waar de lezer overheen moet. Maak korte zinnen en kleine alinea’s.

  10. Bullets en opsommingen

Gebruik bullets en opsommingen. Als je meer creativiteit wilt dan kan je symbolen uit deze emoji’s lijst gebruiken als bullets.

Yeah! Je komt steeds dichter bij je HIP CV. Het is nog veel lees- en denkwerk maar zo ben je goed voorbereid en zal het creëeren een stuk makkelijker gaan. De volgende les gaat over de Storytelling.  Wat?! Ja storytelling! Want je CV is het verhaal van je werkleven. 

Veel plezier!

 Waheeda

Translate »
Wat onze klanten zeggen
21 beoordelingen