0611346979 info@waheeda.nl
Selecteer een pagina

Zodra ik kon lezen verslond ik boeken. Boeken waren mijn speeltuin. Met woorden en werelden als speelgoed, ontsnapte ik uit mijn realiteit. Ik was wisselend een godin, een fee, een detective, een avonturier, een heks… Betoverd. Mij liefde voor verhalen nam toe door de vertelkracht van mijn oma. Met haar verhalen vormde zij het hoogtepunt van zwoele avonden in Guyana.

Verhalen over zeemerminnen die mijn opa opwachtte als hij s’avonds laat terugkeerde naar huis. Verhalen over “Old Higue”, een oude vrouw die s’nachts in een vuurbal veranderde en dorstig was voor het bloed van baby’s. Ik ben ervan overtuigd dat ik als kind een keer een Old Higue zag vliegen. Een vuurbal tegen een gitzwarte lucht.

Storytelling is de Engels vertaling van verhalen vertellen en is meer dan een marketing model. Meer dan dé manier om klanten te lokken, te “verbinden”.

Storytelling is onze oudste vorm van communicatie.

Wie ooit het eerste verhaal vertelde? Een gehavende jager bij een kampvuur? Of een oude wijze indian die verhalen vol moralen vertelde? Een moeder die haar kinderen in slaap wilde brengen. 

Verhalen gaan nog steeds van mond op mond, van generatie op generatie, van tribe naar tribe. In allerlei vormen. Wij maken verhalen, geven ze door, laten ze achter en worden erom onthouden. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd.

Joseph Campbell mytholoog onderzocht ontelbare mythen en legendes en ontdekte een verhaalpatroon, the hero’s journey. De reis die wij allemaal in ons leven afleggen van geboorte tot aan de dood: de held van de held. Met een vaste samenstelling een held, de roep, weerstand, draken, de mentor, de overwinning, de les, de verandering.

Onze alledaagse, (levens)verhalen hebben hetzelfde patroon.

Hoe of, door wie is jouw liefde voor verhalen ontstaan? Daar ben ik benieuwd naar. Laat het me weten.

Liefde en licht,

Waheeda

× Chat?